neděle 27. února 2011

Minioplodnáček III - Opravdu vzrušující nález.

Včera  26.02.2011 jsme se zašli podívat na včelnici. Také jsme navštívili náš minioplodnáček a k našemu překvapení jsme uviděli matku. Ještě rozrušeni velice zajímavým nálezem, jsme běželi domů pro foťák ,abychom zkusili zachytit matku na fotku. Jindra nedával moc šancí že matka zůstane na místě , ale Petra stejně ho přinesla. Foto se povedlo ,ale bylo to naposlední chvíli.
     Uvidět matku v létě , natož v zimě je vyjímečný pohled. Samozřejmě pokud ji záměrně nehledáme.
Za několik let jsme se naučili matku ve včelstvu vyhledat za chviličku, což mohlo mnouho včelařu již obdivovat. Zajímavostí je ,že to není žadný problém jenom se To muselo několikrát zkusit.
Jak to myslime? Matku vžda najdeme na určitých plástech ve včelstvu, nebo pod nimy, nad nimy vedle.
Jedná se vždy jak úl otrvírat a odkud prohlížet včeličky. Samozřejmostí je pro z jednodušení matičky - Královny včelího společenství značit. Matky se značí acetonovou barvou , za použítí  potravinářského acetonu. Postupně , jak bude plynout čas ,budeme Vás seznamovat i s tím jak se matky značí a pokud budete chtít i jak na vyhledávání matky.(ikdyž je to naše knouw-How).
Pár fotek první fota jsou začátkem února , kdy došlo k proletu a ztrátám na včelách.
Další serie je nález matičky a poheld na včelky. Je malinko z kreslený, protože již úlek byl dlouho otevřený a došlo ke kondenzaci vodních par.
        Opravdu krásný pohled.  

Foto ze 07.02.2011.






Foto z  26.02.2011.



Žádné komentáře:

Okomentovat