pátek 1. února 2013

Zajímavosti při vytáčení.

Náš kamarád a skoro soused, má sestry naších matek a při vytáčení si všiml zajímavého úkazu, kterého jsme si všimli posléze i mi na naší včelnici při vytáčení.

Dokonce i Přítel Svoboda a Zeman nás upozornili na zajímavost, kterou poprvé pozorovali. Při rozšiřování včelstev byli již druhý až třetí den vystavený mezistěny a již do nich kladla matka. Podobně se chovali i včelstva při vytáčení, kdy do míst ,kde byli odebrány plásty, hned stavěli včely srdíčka.

U nás jsme toto pozorovali také a to při vytáčení medu 26.května. Jisté je ,že se jedná asi o ojedinělý úkaz, protože je to poprvé i za naše včelaření. Fotky byli pořízeni v podvečer asi 17 30hod., kdy jsme do včelstev vraceli vytočené plásty. Ve všech mezerách byli vystaveny za několik hodin srdíčka a plně obsednuty včelami. Ten to jev není nic neobvyklého na mezistěnách, pokud je přítomna snůška. Ale zajímavostí je rychlost výstavby srdíček a to na volném místě, kde chybí i více plástů vedle sebe. Včely si sami určili kolik chybí rámků a začali si takto sami stavět volně divoké dílo.

Pár fotek je lepší než mnoho slov.

včelky a med květen 120včelky a med květen 124včelky a med květen 126včelky a med květen 131včelky a med květen 134včelky a med květen 137včelky a med květen 140včelky a med květen 142včelky a med květen 143včelky a med květen 147včelky a med květen 156včelky a med květen 139

 

Podobně se chovaly asi 2 třetiny všech včelstev včetně oddělků, u kterých jsme odebírali jeden plást s 5ti rámkových úlků.

Žádné komentáře:

Okomentovat