neděle 15. září 2013

Včely na zvonici.

Zajímavý nález.

Již na konci jara jsme byli upozorněni na roj včel na zvonici v našem městečku od kamaráda faráře Jirky Peška. Možná to bude náš roj neboť je od nás vzdálen cca 600metrů. Včelstvo je situováno na severní straně zvonice. To podporuje naší teorii neboť pravě sem by si včelstvo sedlo po přímém letu od nás. Pro také hovoří, to že již jednou jsme pronásledovali roj pravě sem jenom si sedlo blíže k oknu.

Farář Pešek se ptal jak by se zbavil toho to roje ze zvonice. A tehdy bez velkého přemýšlení jsme mu odpověděli, ať to nechá být ,že odletí. Nevěděli jsme jestli to je opravdu nový roj nebo již přezimující včelstvíčko. Je škoda ,že jsme se tomu více nevěnovali.

Znovu na včelstvo nás upozornil až přítel včelař Půlpán. Který také pozoroval včelstvo, ale již bylo vidět jak si vystavěli nové dílo.

Díky bratru Jardovi ,který má výborný foták, jsme včera v sobotu nafotili několik fotek a analyzovali stav včelstva. Nejspíš jde o nový roj ,který se na zvonici usadil až tento rok. to si myslíme kvůli světlému dílu v celém odhaleném voskovém díle.

Prognóza: Při pořizování fotek a videi nás oslovila i kolem jdoucí paní a ptala se na budoucnost včelstva. Je jasné že varroazu nemůžeme ovlivnit, ani nemůžeme zjistit přirozený spad roztoče. Ale je jasné, jestli včelstvo nebude mít dostatek zásob nemůže vy zimovat, a vyhladoví se. Jak je patrné z fotek vrchní zásoby jsou vykousány a vyloupeny. Navíc jsme pozorovali utočí si sršně ,které si brali včelku jednu za druhou. A nebylo jich zrovna málo. Napočítali jsme počet cca11 sršní, kteří se stále doplňovali jak přilétali a odlétali nový jednici.

Budeme se snažit i nadále pozorovat včelstvo a dokumentovat jeho zánik nebo rozvoj.

Fotky a videa se pořídily na bratrově foťáčku Fuji HS 10 s optickým zoom s ekvivalentem ohniska 0,72metru. Fotky jsme společně pořídily na střídačku. Zonerem upravené zaostřené. Moc mu děkujeme – Díky.

Čelní pohled na zvonici.

DSCF2890zDSCF2891z

Boční pohled.

DSCF2886zDSCF2885z

Určení velikost. Pilíř má cca 100cm. Podle toho můžeme určit, velikost včelstvíčka rozměry: 35 x 40 cm a odhadem do 14 000 včel.

ccaDSCF2880z

Ze spodu.

 

DSCF2923zDSCF2929zS0042930zS0052941z

Detaily včelstvíčka.

DSCF2893zS0032916zDSCF2896z

Videa.

Pozorování usazené roje. 1
Pozorování usazeného roje 2.

Žádné komentáře:

Okomentovat