neděle 28. června 2015

Čínská přelarvovací lžička.

V chovu matek je neocenitelným pomocníkem správná lžička.
Chovu matek se věnujeme hned od prvního roku , kdy samostatně včelaříme. Nejdříve jsem se naučil obyčejný obloukový podřez a později využívaní a vyřezávání rojových matečníku. Vyřezávání jsem prováděl do trojúhelníku, kdy matečník byl ve středu trojúhelníku.
Až v dalších letech jsem přešel na opravdové přelarvování za pomoci lžiček.  Vystřídal jsem mnoho druhu lžiček, Až jsem se seznámil, díky odborným překladům s čínskou lžičkou. Mluvilo se o ni v superlativech. a tak jsem ji sehnal, už ani nevím u kterého internetového prodejce. Ale od té doby jsem již lepší lžičku nesehnal.
V odborných překladech v článku rozděleném na tři díly, jsem se dočetl, že jí vyvinuly hlavně pro přípravu matečníku na těžbu Mateří kašičky. Až později jí dopracovali do dnešní podoby. Díky ní dosahuji neuvěřitelné produktivity práce.
První larvení bylo na draka, nedařilo se mi larvičku nabrat, ohýbal se mi jazýček, a asi po deseti minutách jsem ji zahodil do trávy. Sedl jsem si na úl, a přemýšlel jsem co mne to zase napadlo koupit. Odešel jsem ze včelnice, ale nedalo mne to a šel jsem pro překlady a znovu jsem je četl. Věta ,kterou jsem jistě četl i předtím ale unikla mi-zněla asi tak to- lžička se drží úplně jinak než držíte pero, je to specifické a je zapotřebí si tohoto osvojit. otočil jsem se na podpatku a uháněl jsem jí v trávě vysoké pokolena najít. s odhodlaním to nevzdat. Když to umí oni, proč by ne já.
Larvil jsem několik minut a na správné držení jsem nakonec přišel. Během několika larvení jsem se zdokonalil a dnes mohu tvrdit je to MOJE lžička, A jedná se asi o jednu z mala opravdu podařených věcí z Číny v poslední době.
Chovný rámek, lžičky a chovná matka.(k porovnání čínská a česká lžička).
čmelda a přelarvení 144čmelda a přelarvení 149čmelda a přelarvení 150čmelda a přelarvení 151
Přesun vajíček.
přelarvováni a dna 073přelarvováni a dna 074přelarvováni a dna 077přelarvováni a dna 083
Šup a vajíčko je tam.

Video: První pokusy s přelarvováním čínskou lžičkou.


Video: Přesun vajíček čínskou lžičkou.





Chov matek je poezii Včelaření.

3 komentáře:

  1. Zdravím pane Meduna, dívám se na video jak přesunujete vajíčka. Fakt dobrý ale je jedno jak stará přendáte nebo to sledujete? A je to na sucho? dík za info Karel Novotný

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Ano sleduji. Nejdříve si vyberu plast, kde jsou vajíčka. Dobře označím na horní loučce. Podle sklonu vajíček, jdu larvit za den -dva. Larvim cca půldenní larvičky. Dnes ovšem vice využívám metodu Oresyho., který dvakrát přelarvuje, podruhé v klada vajíčka.

      Vymazat
  2. P8n Meduna, prečo vkladáte pri druhom vkladaní do mater. kašič.(MK), keď je to podľa mňa zbytočné. Musíte si uvedomiť, že pre vývin kvalitnej matky je to jedno, včela totiž až tri dni larvičky chovajú tou istou potravo akoobyčajne larvičky z ktorých budú včely robotnice. Taktomisto chovajú budúce včely aj budúce matky, potom je zbytočné prelarvovať úplne malé larvičky, čo je problém hlavne pre neskúsených včelárov. Tú istú kvalitu nových matiek dosiahneme tak isto aj priprelarvovaní dvodňových vajíčok a tie sú naozaj väčšie.anton.turcani@gmail.com

    OdpovědětVymazat