pondělí 13. dubna 2020

Výroba mateřích misek, v novém.

Chov matek je poezii včelařství, a Každý kdo chce porozumět včelám, by měl tuto poezii číst.

Již odpočátku svého včelaření , jsem mohl díky příteli Jílkovy, zdárně zkoušet chov matek. Začínal jsem jednoduše obloukovým podřezem A pokračoval přelarvováním. Z počátku do českých misek, a později do amerických mateřích misek. Které krasně voněly a  které měli velikou výhodu malého oválného kolíčku. Díky kterému lze snadno misku do drážky upevnit.

http://medove-zpravy.blogspot.com/2011/08/matecnikove-misky-od-pritele-mately.html

Později jsem byl ovlivněn přítelem a panem včelařem Kolomým,  mistrem včelařem Josem Guthem a mnoha dalšími českými včelaři. Začal v minulosti jsem zkoušet odlévaní - vrstvením voskových matečníku. Vosk používám z mezistěn Ale daleko lepším materiálem je panenská vosk nebo vosk vytvořeny víček z medobraní. Takový vosk je opravdu nejčistší a bez různých rezidui.
První voskové mateři misky jsem vyráběl za pomoci kolíčku a později již za pomoci malého kombajnu. Tzv kombajn je několik kolíčku se zaoblenými konci. Kolíčky jsou vlepené do malého prkénka, tím vzniká malí přípravek pro výrobu několik misek najednou.

V novém.
Letos jsme již zakoupily Silikonovou formu na odléváni mateřích  misek. Naši včelaříci za pomoci kávové lžičky nalévali vosku do formy, a po vychytáni chlazeni se výroba stala rutinou. Práce se jím velice zdařila.
Forma se nemusí ničím mazat, po vychladnutí se velice snadno matečníky vyloupnou. Pro zdárné odlévaní musíme dodržet několik zásad:
- Vosk by měl byt co nejkvalitnější a voňavý
- Udržovat formu v čistotě
- Vosk by neměl vřít
- Vosk do jednotlivých misek nalévat najednou. Pokud neodlijeme misku na jednou vytvoří se                 mnohdy neduhy. Jako dírky v misce, deformace.
- Formu je dobré podložit rovnou deskou - prkénkem.
- Vosk by měl v misce co nejvíce vychladnout, protože se tím kvalita zvýší. Na to je nejlepší vložit         formu i s podložkou vložit do ledničky.
- Než začneme s vyloupáním matečníku, je lepe odloupat všechen přelity a přebytečný vosk z formy
- A nyní již stačí vyloupat matečníky. A vše je hotové.

V případě několika forem je možné kontinuálně vyrábět matečníky.
Další zkoušeni již odhalí jak na nové matečníky budou reagovat včeličky a kolik jich bude přijato. Tedy jejich atraktivita na rozdíl od standardních vrstvených misek.
V neposlední řadě musíme zmínit že je velice mile mže jde tyto voskové misky vložit do chovné soupravy Nicot.
                                        Přejeme příjemnou práci.




Silikonová forma na mateří misky.




Silikonová forma s odlitými miskami. V popředí misky v pěkné kvalitě a v pozadí čtyři misky s defekty při odlévání.


Žádné komentáře:

Okomentovat