pondělí 1. ledna 2024

Návštěva u krále lisů na odlévané mezistěny.

 V loni jsme byli pro další lis na odlévání mezistěn. Byli jsme pro něj u nekorunovaného krále výrobců lisu na odlévané mezistěny. Jeho království se nachází v údolíčku Janovského potoka, v obci zvaná Ohnišov.

Jedním z výrobců lisu na odlévání mezistěn je pan Milan Štěpán. Je to velice pohodový a dobrosrdečný člověk. Milý a sdílný včelař, a vždy se na něho těším , když ho jedu navštívit.

Při poslední návštěvě na podzim loňského roku 2023. Nás provedl po jeho včelínech, které byli velice řemeslně dobře vyrobené a jejich konstrukce je vice než účelová. Navíc jsme se obdivovali několika zajímavým vychytávkám. Dále fotky s popisem.

Přijeli jsme v panu Štěpánovi domů.



Prohlídka včelínů a úlů.







Pohled na česna.


Zvedák úlů - jeřáb.





Přípravek na smetání včel z plástu. při medobraní.








Pohled na umístění úlů ve včelíně a kolik je potřeba místa za úly.




Včelstva, která se už nevešla do včelína.

 
Přistávací letáky.



Let včel v odpoledních hodinách - po 18 hodině.




Rozloučení a díky za čas, který nám věnoval - děkujeme.



Lis na odlévání mezistěn
.

Web výrobce: Lisynamezistěny (webnode.cz)

Základem lisu je těleso z kovu. které je chlazené vodou. Chlazeny jsou obě desky , jak spodní i horní, což je nesrovnatelnou výhodou. Na desky , které se otvírají jako kniha je na jejím hřbetě je pant. Na těchto deskách jsou nalepeny negativní matrice mezistěny vyrobené z velice kvalitního materiálu - ACC silikon. To dává lisu dlouhou životnost, která se podle výrobce pohybuje v několik stovkách odlití kg mezistěn. A navíc se nemusí používat separátor na odlévaní mezistěn, který se jinak používá pro snazší oddělení mezistěny od matrice.

Pan Štěpán vyrábí nyní několik velikostí lisu, podle rámkové míry, kterou upřednostňujete. Dále vyrábí dvě základní velikosti buněk a to 5,4 a 5,1. Tak můžou včelaři experimentovat s léčbou varoázy v menších buňkách.

Přednosti:  je že přebytečný vosk nestéká do vody ale přímo zpět do nádoby s roztaveným voskem. Tím odpadá chladnutí a vysoušení vosku. Vosk je tzv recyklován stále dokola dokud zněj není mezistěna, Stejně tomu je i u odřezků,  a případných nepovedených mezistěn, které hned znovu roztavíme.

Video.

Samovýroba mezistěn lisováním na lisu by Štěpán. (youtube.com)


Male domácí odlévání - 25kg.

Pro názornost kolik je možné vyrobit na tomto povedeným lisu mezistěn-  za necelé dvě hodiny jsme vyrobili 5,7kg mezistěn což se rovná 74mezistěnam. Jedna mezistěna váží - 77gramů.

Žádné komentáře:

Okomentovat