středa 30. března 2011

Zdravotní výsledky

Velký kámen nám spadl ze srdce. A jistě nám to dosvědčí každý kdo si nechává vyšetřit včeličky na mor a nebo na jiné nemoci, jako jsou varroáza , nosema a jiné.
Mor plodu , který způsobuje bakterie Penibacilus larve larve, je nebezpečnou a zákeřnou chorobou u včeliček. Vede až plnému zániku včelstva a posléze i celého stanoviště. U nás na rozdíl od ciziny ,kde se lečí i antibiotiky, se napadená včelstva spalují ,včetně všeho příslušenství. Každý poctiví včelař aspoň jednou ročně se v prohlídce zaměří na jasné projevy této choroby. A případě nálezu přivolá odborníky-Prohlížitele včelstev. Ten zhodnotí situaci a v případě klinického nálezu , odebere vzorek a zašle na vyšetření. Po té již se čeká na ověření a následné spálení celého stanoviště. Pokud je včelstvo nakaženo , jeho přirozený úhyn může trvat i dva roky, ale pozor nákaza se může rozšířit na obrovské území.Toto je pro včelaře katastrofický scénář, který je noční můrou pro každého poctivého včelaře , tak i pro nás. Také protože se hned vytyčí ohnisko moru a ochranné pásmo. V ohnisku moru se pálí všechna včelstva,i jiným včelařům. Což je opravdu strašné pomyšlení.
Prevence je jediné možné opatření proti moru- je dáno dezinfekcí,kterou provádíme plamenem a omytím. Dalším opatřením je velká obnova plástu mezistěnami. Také sledováním ostatních stanovišť okolo svých včel.
No nechali jsme  si včelky a tedy i naše úlky vyšetřit na ten to zákeřný mor a na varroazu v zimní měli. A jak jsme již napsali vše dopadlo dobře a kámen, tedy spíš hora spadla ze srdíčka.Je to pro nás závazek do budoucna ,abychom se snažili zdravotně zvládat situaci i v budoucnu. A snad se nám ty to nemoce vyhnou.
Zdravé včelky všem přátelům včel – včelařům a lidem dobré vůle.
Pár fotek naších kamarádek  včeliček. Silná a zdravá včelstva dělají radost nejen včelaři ,ale i všem mlsným jazýčkům co mají rádi med.
Masivní prolet 16,01,2011 416
P7050058P7050057

Žádné komentáře:

Okomentovat