neděle 1. května 2011

Duben - voda,teplo a zásoby.

Voda je v tom to období nejpotřebnější z celého roku.

Duben také se mu říká Apríl – a podle toho aprílové počasí. jistě nikoho nepřekvapí výkyvy teplot a střídání počasí,každým dnem i hodinou. Také včelka ,stejně jako mi lidé potřebuje mnoho vody.Hlavně pokud  ploduje a dochází k rozpouštění zásob,pro jeho krmení.Od března podáváme vodu a právě v tom to měsíci jí berou – odebírají nejvíce. ty nejsilnější dokonce víc jak litr denně .

To to období pro včelaře znamená  nepřipustit  při letech za vodou malé natož velké straty. To by bylo osudným celému společenstvu.Podávání vody pro včely se provádí několika způsoby,vice čí méně správnými. A vždy se dochází ke kompromisu  jednoho a nebo více různých napáječek. u nás využíváme napájení litrovou sklenici přímo do úlu a to položením sklenice na stůpek do krmícího prostoru. Při prvním podání rozpustíme trochu cukříku,pro ochucení a nalákaní včel. Obměnou je rámkové krmítko do vnitřků úlu.

Dalším tradičním způsobem ,který používáme je venkovní napáječka a to hned ve dvou variantách. První je starý pekáč s plovákem(plovák je dřevěná rohož nebo čistá jutovina). Ten využívám od začátku mého včelaření a převzal jsme ho po tatínkovi – je to velice dobrý způsob. Druhým je napájení otočenou sklenicí dnem vzhůru , bud na dřívkách (také dobrý nápad. Nebo jak jsme okoukali podle fotky našeho kamaráda a přítele včelaře Daška , sklenice otočená na víko kbelíku.S tím byli velké problémy ,ale po otočením víka změně doplňování vody pro včely se topení včel eliminovalo na nulu.

POZOR! pokud včely vodu nevypijí ,musí včelaři vodu vyměnit. Nebo jak jsme odzkoušely nakapat do vody několik kapek propolisové tinktury. Voda se nekazí a voní.

Další způsoby podávání vody jsou . vložení různých krmítek a napáječek na česna nebo na něj. Je mnoho povedených. Ale článeček ukončíme velice zajímavou napáječkou. Je to napáječka přítele včelaře ,který ji zkonstruoval velice fikaně. Je to soustava trubiček ,které rozvede po úlech a ty spoji v jeden konec na kterém je nádoba s plovákem a vodou. Druhý konec je v úle otočený nahoru a tvoří tzv. studánku. To to je nápad za milion. Nám se líbí a uvažujeme o jeho zapojení do naších včel, s drobnými úpravami.

Nemůžeme se nezmínit o srážení vody na folii (u některých typů úlových soustav.Strůpek je z folie). zastánci tvrdí a mají vyzkoušeno, že se voda sráží na stůpku a včely ji berou. Máme několik úlů s tou to folii. Naše závěry jsou rozdílné . Folii má být jen u včelstev silných a středních – u nich však nedochází k sražení vody ,protože ji dostatečně ohřejí a fyzika nedovolí dojít k tomuto sražení. Samozřejmě folie je uteplená silnou vrstvou polystyrénu. U slabochů  dochází k neprohřátí úlového strůpku-folie a tím ke srážení vody !!POZOR!!! začíná plesnivění bočních rámečků.  Závěrem k této metodě, chci poznamenat – folie je výborný sluha na zjišťováni stavu ,ale špatný pán u slabochu ,kde u nich může dojít k rozvoji nemocí právě z důvody vody a ochlazení úlového prostoru. Nyní očekáváme jak se na nás všichni zastánci folie vrhnou jako supy a roztrhají nás. Vše je odzkoušeno a proto si za tím stojíme.

Jeden pokus pro zastánce folie ,kteří ji využívají správně-pokud odděláte uteplení je folie suchá a pochvíli se začne folie mlžit a nakonec voda kondenzuje(to je důkaz že to děláte správně).

Doufám ,že jsme Vám milí čtenáři a přátele včelaří ,pomohli osvětlit různé podávání vody.A včelkám jsme mohli pomoci.

Více napoví fota: Na strůpku(již prázdná lahev). Pohled na krmný otvor bez láhve. 

včelky  - jogurt 020včelky  - jogurt 022

Venkovní krmítko pekáčového stylu(nejvíce u nás využívaný). Toto krmítko je u nás od začátku.

9,4,2011 rámková šablona 1649,4,2011 rámková šablona 191

Venkovní krmítko(okoukáno podle přítele Daška). Bylo upraveno.

9,4,2011 rámková šablona 1709,4,2011 rámková šablona 167

Žádné komentáře:

Okomentovat