úterý 7. června 2011

Květnové rojení.

´´Květnový roj stojí za fůru sena.´´  Říka staré české přísloví.

Od pradávna si lidé vážili včelstev a zhlíželi k nim jako k nejpracovitějším tvorům a platí to i dnes. Postupem času si včelaří přinášeli včelstva blíže k lidským obydlí až na konec docela chov včel z domácněl. Včelstva na našem území byla u každého statku ba domečku pracovitých lidí. Chovali se v brtích, klátech,košnicích a později v  budečácích a almárkách až nakonec v nástavkových úlech různých typu (názvy různých typů příbytku včel).

S chovem včelstev přišlo i rojení(došlo k pozorování přirozeného chování včel).  Tehdy se vytvořilo přísloví  Květnový roj stojí za fůru sena. Proč? Takový roj vždy přinesl med a vytvořil vosk, který se využíval na svíčky, pozor každý včelař musel v minulosti odvádět část vosku  faře nebo svému pánu.

I my jsme se potýkali s roji. Postupem času jsme pochopili ,jak je nevýhodné ty to roje mít. Vyrojení je vždy ztrátou medu a včel létavek(včelky dělnice ,které nosí med do úlu). vyrojené včelstvo přinese tak 20až 30kg  a květnový roj asi 10 až 15kg , ale nevyrojené včelstvo i 77kg.. Roj postaví 20mezistěn plus včelstvo 10mezistěn a nevyrojené 30 až 43 mezistěn. Musíme dodat,že u nás medovicový med je jen v omezeném množství a ne každý rok.Hlavní snůšky jsou z květu ovocných stromu, keřů a bylin včetně kytek.

Květnové roje dosahují běžně váhy  5kg  včel s medem.  Včelky přinesou sebou i pyl potřebný k výchově první generace včel.  Pokud si roje včelař  nesmete hned, ten den a do několika hodin. Tak roj si najde místo jinde nebo aspoň vytyčí směr dalšího letu. Ten to let je úžasný, několikrát jsme pozorovali roj ,jak se zvednul a uletěl nám  pryč. Jen ten kdo to viděl na vlastní oči uvěří jakou rychlost nabere takový roj. Marně jsme za ním běželi ,již za několik minut jsme náš běh vzdali protože jsme ho již neviděli.

Ten to rok jsme se připravili na vyrojení, ne proto aby nám neulétl, ale aby naše děti ho mohli spatřit a my jim mohli názorně ukázat ,jak je včelaření zajímavé. Vyrojení máme zatím zvládli. To znamená ,že plně využíváme proti rojová opatření a vyrojí se nám jen včelstva ,která z nedostatku času necháme vyrojit. Minulý rok to bylo na 23 včelstev 4ks. Ten to rok zatím jedno.

Společně jsme pozorovali celý průběh rojení až po vlastní usazení roje do oplodňáčku a záhy i do vlastního úlu. Musíme dodat ,že ten samí den co se včelstvo vyrojí tak usazujeme, bez věznění, do nového úlu(staré praktiky píší ,že takový roj se nechá v chladu a temnu až tři dny, třeba ve sklepě). roji dodáme 10ks mezistěn, které vystaví do konce týdne. a do čtrnácti dnu od usazení dodáváme  druhý a později i třetí nástavek mezistěn dle síly včelstva.

Chtěli bychom upozornit, že my  roje  nesklepáváme, pokud je k ním přístup. Naopak díky zkušenostem se vedle nich usadí oplodňáček a roj si sám včetně matky přeleze do nového příbytku. Tu to skutečnost mnoho včelařů s okolí neakceptuje. Díky videu ,které pořídil bracha se nelze nijak hádat ba naopak potvrzuje naše zkušenosti.

Následují snímky letošního vyrojení. Při kterém pomáhali naše děti a kdy s naprosté blízkosti mohli pozorovat i usazení toho to roje.

Narození panušky a jiné fota.25,05,2011 004Rojení  a velikost včelstva 009Rojení  a velikost včelstva 014Rojení  a velikost včelstva 026Rojení  a velikost včelstva 035Rojení  a velikost včelstva 048Rojení  a velikost včelstva 064Rojení  a velikost včelstva 076Rojení  a velikost včelstva 081Rojení  a velikost včelstva 092Rojení  a velikost včelstva 101Rojení  a velikost včelstva 125Rojení  a velikost včelstva 239Rojení  a velikost včelstva 247

Žádné komentáře:

Okomentovat