pátek 15. června 2012

Vytáčení medu u přítele Půlpána.

Včelstva prošla jarem a je čas vytáčet.

Včelstva vytáčíme po odkvětu řepky. To jsme doporučili i příteli Půlpánovy. Včelstva do rostla do pěti nástavku. Výstavba mezistěn je v plném proudu a během několika dni budou dostaveny i poslední mezistěny.

Med odebíráme jen ze dvou vrchních nástavků. Do kterých jsme při poslední kontrole vložili plasty s medem a plodem. Nebo již zavíčkované plasty s medem. postupným  vybíháním plodu se utvoří místo pro med  a včely plně donosí med i do tohoto uvolněného místa po plodu.

Zárukou kvality medu je zavíčkovanost plástu minimálně z jedné třetiny a odebíráním plástu v ranních a dopoledních hodinách, kdy je již med z předešlého dne zahuštěn. Barevnost a chuť medu je dána jeho druhem ze kterého pochází. Tedy zda je medovicový nebo květový nebo smíšený. Z jakých je květu a stromů. Na chuť, vůni a barvu má vliv i původ plástu ze kterých je vytočen.  Tedy z nových panenských plastů, bez plodu , nebo starších již několikrát zakladených. Proto se snažíme vytáčet med co nejvíce s panenských plástu. Kde chuť nemůže nic ovlivnit negativně.

Odběr plástů jsme provedli rychle a co nejšetrněji. odvíčkovali jsme plásty a vytočili med. Šlo to rychle a tak za hodinu a půl bylo vše hotové. Zděněk byl spokojený a zároveň šťastný. Jeho první medování bylo korunováno úspěchem z vytočeného medu. Med byl vynikající a i my jsme museli uznat chuťovou kvalitu stanoviště.

Po vytočeni se plásty vrátili do úlu, kde budou asi v nejbližší době zakladeny.

včelky a med květen 068včelky a med květen 077

Na snímcích je dobře patrný plást s panenskou stavbou, ve které je med vždy nejlepší chuti.

včelky a med květen 078včelky a med květen 079včelky a med květen 080včelky a med květen 081včelky a med květen 085

Medování.

včelky a med květen 089včelky a med květen 093včelky a med květen 095včelky a med květen 097

Sladká odměna včelaře.

včelky a med květen 099včelky a med květen 100

MED!

Žádné komentáře:

Okomentovat