Včelstva prošla jarem a je čas vytáčet.
Včelstva vytáčíme po odkvětu řepky. To jsme doporučili i příteli Půlpánovy. Včelstva do rostla do pěti nástavku. Výstavba mezistěn je v plném proudu a během několika dni budou dostaveny i poslední mezistěny.
Med odebíráme jen ze dvou vrchních nástavků. Do kterých jsme při poslední kontrole vložili plasty s medem a plodem. Nebo již zavíčkované plasty s medem. postupným vybíháním plodu se utvoří místo pro med a včely plně donosí med i do tohoto uvolněného místa po plodu.
Zárukou kvality medu je zavíčkovanost plástu minimálně z jedné třetiny a odebíráním plástu v ranních a dopoledních hodinách, kdy je již med z předešlého dne zahuštěn. Barevnost a chuť medu je dána jeho druhem ze kterého pochází. Tedy zda je medovicový nebo květový nebo smíšený. Z jakých je květu a stromů. Na chuť, vůni a barvu má vliv i původ plástu ze kterých je vytočen. Tedy z nových panenských plastů, bez plodu , nebo starších již několikrát zakladených. Proto se snažíme vytáčet med co nejvíce s panenských plástu. Kde chuť nemůže nic ovlivnit negativně.
Odběr plástů jsme provedli rychle a co nejšetrněji. odvíčkovali jsme plásty a vytočili med. Šlo to rychle a tak za hodinu a půl bylo vše hotové. Zděněk byl spokojený a zároveň šťastný. Jeho první medování bylo korunováno úspěchem z vytočeného medu. Med byl vynikající a i my jsme museli uznat chuťovou kvalitu stanoviště.
Po vytočeni se plásty vrátili do úlu, kde budou asi v nejbližší době zakladeny.
Na snímcích je dobře patrný plást s panenskou stavbou, ve které je med vždy nejlepší chuti.
Medování.
Sladká odměna včelaře.
MED!
Žádné komentáře:
Okomentovat