sobota 2. března 2013

Upravený nástavek ing.Smělého.

Při zkoušení  PS úlu přítel ing.Smělého jsme přišli na několik nápadů, které vyústily v  náš modifikovaný nástavek.

Velice nás trápilo venkovní opotřebení PS úlu, a to i těch co máme určené i jen jako chovné na jednom nástavku. Nejen mechanické opotřebení ale i ptactvo zanechává na těchto úlech své stopy. Vzali jsme náš standardní nástavek a vnitřní palubky s jádrem z polystyrénu, jsme nahradily extrudovaným polystyrénem v tloušťce 3cm. Tím jsme prodloužili životnost venkovního pláště. Stěna z EPS se dá kdykoliv při poškození nahradit jiným pouhým vsazen dílu mezi rámy. Díl drží jen samosvorností. Tloušťka EPS je 30mm a palubky 10mm Což je dle nás již dostačující uteplení na různé zkoušení. Navíc takovýto nástavek snese hrubší zacházení, kterého je ve včelařeni požehnaně.  Výhodou o proti 3 cm úlům s vnitřní palubkou,  je nenasákavost vnitřní stěny, a lepší tepelný komfort včel. Na víc nedochází k nesmyslnému navyšování různých velikostí úlu na včelnici a jejich nekompatibilitě. Což vždy shledáváme jako špatné.

Strůpek je uteplen 8cm PS a je vložena na nástavek na folie. Folii je vhodné uprostřed podložit lištičkou,aby se folie vypla a uteplení plně dolehlo na ní.

Samozřejmě je lepší než tl. uteplení  EPS 3 cm dodat v tl. 7 - 8 cm PS a vy laminovat, v tom případě tu je vyroben obdobný úl podle ing.Smělého, jen je pevnější a vyhneme se jeho možným poškozením. Za to to upravení,bych se i přimlouval pokud začínáme včelařit a nemáme na včelnici, již některý systém úlů. Nezapomeňme ,hlavně na potřebu jeřábu nebo zvedáku, neboť silně uteplený úl je neforemný a těžký.

Pohled na včelstvíčko a fotky modifikovaného nástavku.

3,9,2011 včelí hoblování 341plasty a jiné 8,8,2011 045plasty a jiné 8,8,2011 039plasty a jiné 8,8,2011 043

Usazování oddělku do modifikovaného nástavku

oddělky a služebka 22,04,2012 007.

Pře zazimováním.

včelky a med květen 002

Včelstvíčko po zimě.

nové uly 25,03,2012 141

Nakonec zde uvádíme zkušenosti s Epoxi 1200 – kterou přítel ing. Smělý využívá na laminování: http://www.mo-na-ko.net/clanky3/123_Epoxyd/clanek.htm

Žádné komentáře:

Okomentovat