sobota 18. května 2013

Malé zamyšlení.

Včelařovo jarní probuzení

Jaro pomalu přichází z dlouhotrvajícího zimního spánku. Teplé jarní paprsky probouzejí spící úly včel. Včelstva opět začínají ožívat a vyletují do stále nehostinného prostředí, kterému kraluje paní Zima. Hledají první posly jara, kteří ohlašují jeho příchod. S každým slunečným dnem roste počet nádherných květů, aby je mohly starostlivé včelky opylovat. To znamená konec jejich nádheře, ale zároveň je to i počátek nového života. Semínka voňavých květin zabezpečí opakovaný koloběh přírody, proto mohou znovu rozkvést koberce překrásných květin. Je zpět zázrak zrození.

svičky a zvedak 055

Včelky mají nezastupitelné místo v přírodě a nelze je v plnění jejich úkolu nahradit jiným druhem hmyzu. Jejich let a bzukot jakoby společně s cvrlikáním a shonem ptáčků odemykaly závoru pokoje s nekonečnými zvuky probouzející přírody, který byl uzamčen v tichu nehostinné zimy.

Včelař, který s láskou pečuje o včely, se s každým novým rokem snaží o větší poznání složitého společenstva včel. Včelí královna ho moudře nechává nahlédnout do tajů svých komnat.

Včelařova odměna je slaďoučký med, ten, který každý, ať je to dítě, rodič nebo stařec, má rád a vždy po něm rád sáhne, když se cítí být nemocen, nebo jen jako pro sladkou pochutinu. Nyní nastává doba, kdy je víc než dříve potřebné hledat a nacházet svého včelaře a tím získat zdravý med, který je z okolí našeho bydliště. Takový med je pro nás nejhodnotnější a nejzdravější pro své vlastnosti. Takový med nám pomůže bojovat s nemocí, únavou, depresí z dnešního uspěchaného života. Vždyť jen při ochutnání medu by si měl každý představovat, z kolika pylu bylinek a léčivých keřů je vytvořen a kolik včel se muselo lopotit a pracovat do úmoru, než ho dokázaly vytvořit. Včely překypují svou pílí a dychtivostí hledat slaďoučký nektar a najít každý květ, i ten zapomenutý v lesních zákoutích, který si zaslouží být obdivován včelím tancem. Síla a svěžest jarních květových medů, ve kterých se nachází i nektar z ovocných stromů, posílí a doplní člověku na jaře tolik potřebnou energii, která se těžko hledá s přibývajícími lety života.

S oteplováním, vůní květů a pílí všech tvorů začne se pomalu přeměňovat jaro v teplé léto, které teprve své krásy vydá, až mu natrvalo předá jaro svou vládu.

Sláva a dík včelkám, které nám věnují něco ze svých darů, a díky včelařům, kteří se o včelky starají s láskou.

Žádné komentáře:

Okomentovat