neděle 19. května 2013

Zajímavý nález na včelnici.

Příroda je plná úžasných a překvapujících zjištění.

Během května u všech včelařů dochází k rozšiřování včelstev. To je spojeno s rozebíráním včelstev.  A při takovém to rozebrání našeho včelstva jsme našli malé hnízdečko včelky samotářky a jejich larviček. je to zajímavá podívaná, když si můžeme prohlédnou celou buňku s pylem a vajíčkem ,ze kterého se vylíhne v budoucnu nová včelí matka samotářka.

Náš nález. dnes již přibyli další buňky.

Hračky a ins. matka 18,5,13 060Hračky a ins. matka 18,5,13 066Hračky a ins. matka 18,5,13 069Hračky a ins. matka 18,5,13 072

Samotářek je velké množství a je možné si je chovat na zahradě bez možnosti pobodáni jako u včel. Nemají žihadla. Vytvořením jejich obydlí je jednoduché ale závislé na jejich druhu. Samotářky se nazývají poeticky a podle toho jak a kde si budují svá obydlí. Jako valchářky, maltářky, zednice, pilorožky.

Samotářky nakladou do již připravených chodbiček vajíčko, které se po celou dobu bude živit směsí pylu a medu,kterou včelka musela sama nanosit. Chodbičku uzavře prodyšným materiálem a v každé z nich je až 10 kukel v řadě za sebou. Smutné je na tom, že sama matka včelka se již nedočká svých potomku a sama uhyne upracovaná. Některé druhy přezimují ve stádiu larvy a vyletuji až na jaře.

Nastíníme co možná nejjednodušeji jaké jsou druhy samotářek a jak si je může skoro každý chovat doma na zahrádce sám.

Na celém světě je asi 30 000 druhů včel samotářek, v Evropě asi 700 a u nás je známo vice jak 60 druhů včelek. většina včeliček nemá český název ,ale jen latinsky. Je možné se pokusit o jejich poetický překlad do češtiny. Samotářky patří mezi blanokřídlé (Hymenoptera). Včelky se dělí na dvě skupiny podle sběru pylu na nohosběrné(Podilegae) a břichosběrné (Gastrilegae). Velikosti samotářek jsou rozličné. Od několika milimetrů po velikost čmeláka.

VELKA%~1:(foto http://www.vcelkysamotarky.cz/

Druhy:

Čalounice: si staví ze sešitých ústřižku lístku svá hnízda. Různé druhy čalounic  mají každá i svůj unikátní střih listu. POZOR u zahrádkářů díky tomu dochází k záměně s housenkami a proto je likvidují.

:(foto http://www.vcelkysamotarky.cz/

Drvodělky: si vyhledávají ztrouchnivělé dřevo. Jim je vhodné nechat kousek dřeva nebo uschlého kmene na zahrádce. kmen bude domovem nejen jim ale i mnoha dalším užitečnému hmyzu.

Pískorypky, ploskočelky, chluponošky: těm stačí jen připravit vhodné místo pro osídlení a oni si je sami vybudují. vhodné místa jsou hlinitopísčitý kopeček, kamenná zídka, hliněná malta, nepálené cihly.

To je jen malí vyčet druhu samotářek. O dalších si můžete přečíst v knize od nakladatelství Academia – blanokřídlí hmyz 1 vydané v roce 2012.

Novým domečkem pro samotářky se mohou stát různé dutinky trubičky, které budou chráněny před deštěm. s orientaci na jih. Nebuďme zklamáni, že hned se nám do domečku včelka nenastěhuje. Ale domeček musí nejdřív objevit a potom ho připravit. Také se musí odvětrat všechny pachy způsobené námi a výrobou A to chce nějaký čas. Buďme trpělivý ,ale pokud se již jednou nastěhuji tak se rychle rozšíří a budou dělat radost.

Pokud nejste, tak šikovní tak lze zakoupit malý domeček i v obchodě. Několik odkazu i zajímavý videa přinášíme zde.:

Dřevěný domeček a video: http://www.zelenadomacnost.com/detail/849-Vcelky-samotarky-dum-se-striskou/

Rozebíratelný také s videem. http://www.zelenadomacnost.com/detail/122-Domek-pro-vcely-samotarky-rozlozitelny/

Domeček z jílu a slámy http://www.zelenadomacnost.com/detail/494-Domek-pro-uzitecny-hmyz-z-jilu-a-slamy/

Na tom to webu najdete mnoho hezkých domečku, stačí si jen za klikat.:(foto http://www.vcelkysamotarky.cz/)

 

68a

A jak doporučují odborníci zkoušejte a experimentujte.Zkuste i kombinovat obydlí včel s jinými druhy hmyzu. Hledejte místa ,kde by mohli být nová obydlí těchto malích včeliček. Neboť i přes velikost a počet jsou pro naší přírodu důležité.

Na balkonech lze i takto:(foto http://www.vcelkysamotarky.cz/)

 

HMYZ%2~1

Nebo za pomocí zkumavek průhledný domeček.:(foto http://www.vcelkysamotarky.cz/

SKLENN~1

Zdrojem pro náš článek je mnoho článku ,které jsme v průběhu několika let četli v odborných časopisech a na internetu a hlavně web milovníků samotářek Hnutí DUHA. Jmenovitě děkujeme Petru Dobrému. Děkujeme za možnost zveřejnění jejich informací a jejich fotek. Fotky jsou popsány autory a nesignované jsou naše.

Nakonec pravě odkaz na web Hnutí DUHA, kde se  lze  začíst o včelách samotářkách podrobněji. http://www.vcelkysamotarky.cz/druhy-vcelek-/ . Opravdová obsáhlá pracička, která zaujme a uchvátí mnoho lidí.

Nakonec ještě video o včelích hotelech z České televize: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095970013-chcete-me/213563221300018/obsah/261389-hmyzi-hotely-a-vcelky-samotarky/

Přejeme mnoho hezkých chvil u chovu malých sestřiček naších včeliček.

Žádné komentáře:

Okomentovat