čtvrtek 31. prosince 2015

Osmi oplodnáčky a jejich zimování.

Chov matek je poezii včelařství.

Chov matek je poezii včelařství. To je stále platné pořekadlo. S chovem matek ,jako by včelař již nenadzvedával pokličku vědění o včelách. Ale již byl na pul u nich doma. Chovatel matek nahlíží, ale něco dozvědět se je možné teprve , když včelař otevře oči a mysl.

Chov matek má tisícero nuancí a zákoutí. Je na včelaři jak přistupuje ke chovu. Má to mnoho cest k úspěchu , některé snadnější, některé složitější.

S chovem matek jsem vyvíjel mnoho zajímavých zařízení a řešení, jak nejlépe a kvalitně chovat matky. Jednou z cest po kterých jsem se vydal byl i vývoji a výroba sdruženého oplodnáčku.  V tomto případě se jedná o sdružený oplodňáček na osmu oddělečků. Každý oddělek je na 2-4 pul rámcové velikost Adamec(pul rámek 19,5 x 24cm)

Takto velké verze neměli vnitřní jednotné napájení. Krmení bylo provedeno kapsovitým krmítkem.
Konstrukce: cely ulek je vyroben z XPS. Vnitřní přepážky jsou  o tl.20mm a vnější stěny o tl 30mm. Vrch ulku je vyroben ze dřeva a je to z důvodu snadné údržby a jednoduchosti obsluhy. Na dně je otvor se sítkem, pro letní dny. Kdyby mohlo dojít k přehřátí uličku. Ve víku je EPS o tl 80mm.
V takových oplodňáčcích se za sezonu vyměnilo v každém cca 2-3 matičky.

Přezimování v těchto oplodňáčcích, není složité. Hlavním je správné o léčení na varroazu.´Nakrmení ulku na zimu je rychlé , ale ,musí se počítat s dvěma pul rámky zásob na jaro, které se jen zamění za prázdné a jede se dál.

Přezimované matičky se bud přesunou na potřebné místo na včelnici, a nebo se nechá včelstvičko postupně vyrůst a pote se zužitkuje na další chov matek.









Přezimování.




Žádné komentáře:

Okomentovat