čtvrtek 14. dubna 2011

Co vše včela přežije.

Byl u nás ten to pátek na včelnici Jirka  a povídali jsme si o včelkách a problémech s nimi spojených.

Několik hodin jsme debatovali o úlové otázce a rámkových mírách. Oboustranná shoda panovala při otázce síla včelstva a jeho výnosy. Jestli že je včelstvo silné  a má možnost uvolnit velké množství včel na nošení nektaru – bude se jistě v úle lesknout mnoho medu.

Pokračovali jsme v debatě ještě několik minut ,až jsme došli k napajedlu ,kde leželo několik opozdilých včel. Dle Jirky bylo s nimi amen. Avšak podle nás ne. Vzali jsme včely do ruky a ukázali jsme je ještě Jirkovy se slovy myslíš že jsou opravdu umřelé? Odpověď mne zaskočila od očekávané no jistě se ozvalo – No když to říkáš takhle tak si jistý nejsem.

Na jeho odpověď jsem se usmál a zřetelně pověděl ,do pěti minut odletí všechny samy.S rozpaky přijmul mojí odpověď ,bylo na Jirkovy vidět, zvědavost ,zda se vše stane ,jak jsem řek.Bylo na něm vidět jestli se vše opravdu splní, nebude již pochybovat  o naších někdy šokujících zkušenostech a závěrech ze včelaření(mluvíme  o šokujících pro né moc zkušené včelaře).

Včely jsme vložily do dlaně několikrát jsme na ně dýchli. Netrvalo to snad ani 5 minut a včely jedna podruhé odletěli. za nevěřícného kroucení hlavou.

Závěrem bychom chtěli vysvětlit, mnohokrát jsme zachraňovali včelky i den prochladlé z napajedel nebo na zem spadlých a ve většině případech jsme je zachránili. zkuste i sami tu to zkušenost.

Hodně štěstí při záchraně.

9,4,2011 rámková šablona 15614,4,2011 03214,4,2011 04514,4,2011 0599,4,2011 rámková šablona 161

Frrrrrrr a je pryč.

Žádné komentáře:

Okomentovat