neděle 24. dubna 2011

Jak rozšiřovat snůškové zdroje – Mirabelka.

Jde li včelstvo ze snůšky do snůšky Nedochází k vyrojení ,ale  naopak výnos medu roste.

Ta to pravda se nám i jiným včelařům osvědčila. Je nutno dodat i jedno malé ALE. To ALE je, nemáli včelstvo i za výborných snůšek místo kam ukládat nektar a kde mít nový plod, nepomůže proti vyrojení nic.

Každé jaro se včelaři těší na první přínosy pylu a nektaru z jív, vrb a dále lísek. U nás to vše je a navíc máme nemalý zdroj z mirabelek, mirabolánů. Jak jsem byl poučen doufám správně, mirabolán je podnož používající se pro švestky a mirabelka  je vlastně u nás lidově řečeno žlutý špendlík. U nás se  mirabelce také říká všemu co je menší než švestka. a ať je to žluté ,červené, nebo rudé.až modré. I když se jim také odborně říká Ryngle. Ty to keře  ,které mohou dorůstat až do velikostí stromů dle ošetřování mají mnoho květů. Tak právě tyto keře jsou opravdu výborným snůškovým zdrojem. Na zahradě jich pěstuje desítky až stovky,a to v keřích nebo stromech. Poznáte je od švestek a jiných tím ,že hlavně kvetou jako první dávno před ptačí třešní. Doporučujeme ho všem, je to strom nezmar a řekl bych až plevel. Roste všude, je nenáročnou dřevinou , s negativem trnů a jak jsme napsali je  to odnožující plevel.

Jarní snůška z něj je blahodárná a navíc se na tom to druhu dřeviny objevuje i medovice, která se u nás vyskytla právě minulý rok v hojnosti. Celý den jsme chodily kolem těchto stromu a hledali roj, protože jsem stále slyšeli tak velký bzukot,který připomínal bzučení roje. Až po malé odpoledním deštíku ,kdy vše utichlo a zase vše rozbzučelo napadlo nás se podívat na listí,na kterých bylo plno medovice. Přínos tedy byl a kladně se podepsal na výnosu medu.Tu to medovici tvoří hned několik možných potvůrek. Producentem medovice mohou být tedy hned tři. Puklice švestková,Mšice švestková, Puklice trnková ty to producenti se mohou tedy vyskytnou na dřevinách mirabolánu a mirabelek.

Ten to ´´plevel´´ doporučujeme všem k odzkoušení i s radou zkuste si ho vytvarovat do různých podob. Roste rychle za tři roky je to víc jak dva a půl metru velký strom. A proto se hodí k zastínění úlů před letními horky.

Tak mnoho zdaru v pěstění a velkou snůšku z nich.

Lísky:

včelky 28,03,2010 020včelky 28,03,2010 036

 

Mirabelky:

P4170568 P4170588P4130030P4130040P4170607

Ptačí třešeň:

P4180632

Žádné komentáře:

Okomentovat