čtvrtek 24. prosince 2015

Dobrá včela - zvedák.

S přibývajícími roky, má každý více zkušenosti, ale také vice bolí zadá.

Už je to víc jak dva roky, co jsme dali podnět k výrobě zvedáku.  V loni se výroby
chopil kamarád Ondry Čapek a vyrobil zvedák na úly. Inspirací byli zvedáky z Ukrajiny a Ruska.
Již v prvních zkoušeních jsme odhalily zásadní problém v uchycení nástavků. Kdy nejde mít stejné úchyty a stejný uchycovací systém  jak na úl uteplený tak na neutepleny,. Na který ukrajinský byl konstruován.
Proto se vyvinuly nové systémy  uchycení, a dnes je v třetí generaci již možné kombinovat úchyty ke všem úlům, co včelaři užívají. Stalo to mnoho času a přemyšlení, ale vše je korunováno úspěchem.

Genese zvedáku je zajímá.

 První generace neměla ještě vymakanou ergonometrii, ale již uměla zvednou jakýkoliv  počet nástavku na jednou, bez porušení a tím se včelař může rychle a pohodlně dostat do jakéhokoliv nástavku , takřka hned.



Zasdním rozdílem o proti jiným zvedákum zde bylo, možnost zvednou nástavky o vaze 100kilo a ty byly naprosto fixovani , že nemohli spsadnou i kdýž je máte přimo nad zbytkem úlu.
Zpusobilo to přidavne zařízeni ve spod zvedáku, kde se nachazeli další dvě kolečka pro posuv po podlaze. Vyhoda pro méně zdatné, neboť nemusejí manipulovat(převracet zvedák. Postačuje jen odsunou po podlaze.

Druhá generace. Byla vylepšena  a již se dala v mžiku složit do kufru auta. Konstrukce se změnila.
Třetí generace. Ta se dokončuje a je ve znamení lehčí konstrukce. Použití kovových prvků v kombinaci s hliníkem.

Parametry.

Zvedák byl od začátku konstruován na nosnost min 100 kilo. K čemu se váže hezká historka. Kamarád mi přivezl zvedák na odzkoušení a na můj dotaz zda opravdu uzvedne 100kg, Se mě optal za tolik vážím. Jsem trochu vyvinutější a tak mám i něco navíc. Už ani nevím koho to napadlo.  Doběhl jsem domu pro nástavek a na ulici před domem, jsme nástavek napíchli zvedákem, já osobně jsem se na něj posadil, a kamarád mne vyzvedl do výšky cca 160cm a odjel. Nebudete věřit, ale ztravil jsem tak několik minut, než se podařilo mne zase zpustit..
Ten to zážitek byl také podnětem k zdokonalení zvedacího mechanizmu a možnosti použití akkuvrtačky. Neboť obsluha byl nadměrně vystavená zátěži při točení klikou, i přes více kladkové odlehčení. Vyvinul se nový pohybový mechanizmus , který opravdu na zvedacích obdobné konstrukce nebyl prozatím použit a zajišťuje plynulí pohyb i s maximálním zatížením.
Jedná se šroubovicový převod trapézové závitnice.
V třetí generaci se jedná již o úplně jiný zvedací mechanizmus. Jedná se  o řetězový, který bude mít vynikají parametry srovnatelné se závitovým mechanismem, Ale jeho životnost se zvýší několikrát.

Technické parametry.

Zvedák třetí generace. Obsahuje a má parametry:

Výška zvedáku 120cm - vejde se tedy do kufru auta. S výsuvem 100cm.
Rozsah zvedání úlů je 0-120cm
Převod zvedání je praktický řetězový.
Povrch kombinace přírodního hliníku a pozinkovaných dílu.
Klika nebo akkuvrtačka je zaměnitelná a lze ji montovat jak pro praváky tak i pro leváky.
Zvedak je konstruovan pro všechny typy úlu, a při objednání je potřeba s tím to počítat a upozornit.
Cena je odhadnuta Max. 10 000kč a cena se liší dle vybavení. Neboť zvedak není jednoučelový. Da se požit na zvedaní , podobných systému paletovému. Atd.

Dotaci bude možné využit asi od příštího roku cca od března.
Dobrá včela není výrobcem a nemá podíl ani na zisku. Byla jen iniciátorem, a měla vytyčeno zakoušení zvedáku. www.dobravcela.cz je nekomerční, a chce pomáhat včelařům a jejich včelkám.
 Jak bude zvedák Třetí generace dokončen, bude i on odzkoušen. Po té se počítá s jeho výrobou u Pana Ondry Čapka, kde také se můžete dovědět další podrobnosti:

oncap@seznam.cz - adresa výrobce a konstruktéra.

Fotografie:

První generace:

\Konstrukce a autor zvedáku.







Zvedání úlu.



 
Zvedání nástavku.
 
 

 
Akce - včelaření.
 
 

 Druha Generace:  Tyto nasledují fotky nafotil Ondra Čapek.

Z vyroby.





 Různé úchopy.






Jiné použití.





 

 
Přejme mnoho nádherných zážitku u včel, bez bolestivých potíží v zádech.

3 komentáře:

  1. Moc hezká práce. Mám drobný námět na rozšíření - integrujte do vidlic úlovou váhu (měla by stačit jednoduchá mechanická s ručičkou), aby bylo možné použít zvedák i na vážení nástavků či celých úlů.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, psal jsem na výše uvedenou adresu výrobce zvedáku ovšem bez reakce, nebo je adresa nefunkční... Měl bych zájem o pořízení. Máte nějaké další informace kam se obrátit?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, zda je možné stále zvedák poptat, příp. na jakém kontaktu? Psala jsem mail, ale prozatím bez reakce. Předem děkuji, LB.

    OdpovědětVymazat