sobota 25. června 2011

Chov matek – hodnocení.

Ten to rok je velice těžký na odchov kvalitních matek.
Pokračujeme s odchovem matek. Snažíme se selektovat včelí matky na několik různých vlastností. Mezi důležité patří mírnost,celistvost plodu a sezení včeliček, vynos medu a další. První série byli zatím nejlepší na velikost matky a vlastnosti, další série  se nevedla na velikosti ,ale plodování dosáhlo vynikajících vlastností. Nyní se přelarvili série od šlechtěných matek a jsme sami zvědavi, jaký budou.
Několik fotek naší matky a porovnání jejich vlastnosti. Na prvních fotkách je celistvost plodu a velikost – rozloha plodu. Jedná se o několik plástu s plodem.  Na dalších je vyfocena sama matka a lze porovnat i její exteriér a samozřejmě velikost. Na posledních fotkách naleznete ukázku, jak rozšiřujeme včelstva. Mezi plodové plásty ,ale na okraj jeho centra vložíme mezistěnu. Ta je za několik týdnu vystavěna a při snůšce –jsou to jen  dny. Jenom lze dodat ,že tato matka ,která je zde vyfocena ,klade teprve jen několik týdnů. Tato matka je křížena Singr s Vigorem  a naší domácí včelou. Měli by mít nejvíce ze Singru a to asi 60procent.
Určitě je dobré prohlédnout fota s plodem. Jejich velikost je pro nás úžasným zážitkem také protože toto samé se opakuje o nástavek níže jenom s různým stářím plodu.  
Opravdu pilná včelí matka je schopna vychovat mnoho včel a ty se mohou stát velkým včelstevem.

Žádné komentáře:

Okomentovat