sobota 2. ledna 2016

Termosolar - prolet a zimovaní 2015-16.

Přezimovaní včelstev  v termosolaru.

Sbíráme zkušenosti s termosolarními úly. Mnohé je již známo a popsáno.
Jarní rozvoj včelstev je vynikající. Otázkou zůstává zimovaní. Stále nebyla zima ,která by prověřila úl v mrazivých dlouho trvajících dnech. Chybí mrazivá zima se slunnými dny,abychom si dali odpovědi na otázku, jestli slunce bude na závadu, či nikoliv.


Minulý týden se oteplilo a došlo i proletům. Úly se prohřáli a včelky začali vyletovat. Jak je vidět na fotkách.

Konstrukce osazených úlů.
Nyní máme na včelnici osazené čtyři termosolarní úly, konstrukce, která byla vyvinuta u nás a proto se jedná o úl Rozdílný než Linhart prodává.
Má rozličné konstrukční prvky. Úl akumuluje teplo a obráceně pozvolna teplotu vydává.
Nedochází k rychlím teplotním změnám jak tomu dochází v úlech neoteplených.
Jedna se o úplně nové úly a proto budeme s netrpělivostí očekávat výsledky. Je samozřejmě možné, že takové to konstrukční vylepšení by mohlo být  kontraproduktivní, ale to je již v zajmu zkoušeni a následné dokumentace.

Mimo konstrukční prvky  je rozdílné i léčení. Dosahování léčebních teplot.

Termosolary byli osazeny až letos.
Osazováni- term... číslo 3 byl osazen začátkem srpna, a to z našeho Mini plusu(lze si všimnout půl rámků na fotce). Do září se rozrostl. Během rozvoje byli přidaný souše a mezistěny. oddělek byl pokrmen. Matka kladla až do půli října.
Na otázku proč nebyl osazen termosolar včelstvem, je odpověď jasna, a je nasnadě. Uvidíme co takové nedochůdče udělá tento rok.
V případě, že nám RNDr Linhart poskytne , jeho prodejní standartní úly, mohou být osazeny včelstvy, Osazeny včelstvy které již máme připravené na včelnici.

Fotografie jsou během proletu, a po proletech.

ÚL 2.


 
ÚL 3



 

ÚL 1












Zimní chomáč 2.1.2016
Fotografie zimního chomáče při venkovní teplotě -3,7stupně. Uvnitř termosolarního úlu je na posledním ranku (bez včel) cca 4 stupně plus.


Žádné komentáře:

Okomentovat