neděle 22. listopadu 2015

Mini úlek - Dno

Dno je vstupem do úlu, ale také okem do včelstva, kde poznáme jak se mu daří.

Než si moji kluci Jindra, Vojta a Vítek vychovali nove matky, Museli si vyrobit nové ulky, pro jejich osazení. Nástavky již mají a tak zbývá  dno. Je důležitý a také nejsložitější díl celého úlu.
Pro rychle osazeni včelstvičky, jsme konstruovali jednoduché dno, bez varroapodlžky. inspirace byla vzata z od úlu Warre. Jedna se o jednoduché a snadno vyrobitelné dno i dětmi. Dno je stejně jako nástavek , ze styroduru. Je použita na cele dno tloušťka 2cm.
Základem dna je destička o velikosti, vnějšího rozměru nástavku. Ve kterém je vyřezán otvor, je ho dobré zkosit , aby včelky měli náběhy pro snadnější vstup do prostoru úlu.  Pro dobre odvětraní i při věznění je dobré vyvrtat v zadní časti otvory pro ventilaci. které následně osadíme pro včely neprůchodnou sťkou. Leták je přišroubován zespodu. Výška česna  je závislá na  tloušťce základní desky.
Zespodu dna jsou přilepeny lyžinky ,aby pode dne byl prostor a dno neleželo přimo na zemi, neboť by nefungovalo odvětraní. Dno je dokončeno ze shora rámečkem. který vytvoří výšku podmetu.
Toto dno je jednoduché a zvládnou ho vytvořit i nejmenší dětí. Jak jsme mohli ukázat i na násavkách, které zvládnul sešroubovat i nás cvrček Šimon 2.

Výroba dna našimi dětmi. Vitek 5, Tíšek 8, Jindra 9.


 
 
Šimon (2) šroubek.




 
Hotovo
 
 
 
Videa z výroby.






Příště návštěva u Přítele Skuhrovce ve Vyzkumáku.

Žádné komentáře:

Okomentovat