pátek 9. července 2021

Odchov matek v Sdruženém oplodnačku.

 Je mnoho různých typu oplodňáčků, a nyní si ukážeme jeden z povedených, a to Od Pokorného z Dačic.

Je mnoho konstrukcí oplodňáčků od velkých kde využíváme částečné velikosti rámků až po male do kterých nasypeme jen určitý počet včel, nakrmíme a vložíme matečník, popřípadě neoplozenou matičku.

Nyní se zaměříme na sdružený oplodňáček s možností odchovat v něm 6 matek. Celý oplodňáček obsahu vše co je potřeba, - krmítka , plastové rámečky. Celý oplodňáček je komplet vyrobený z plastu. A jeho izolace je dostačující, ale stejně doporučuji kvůli letním teplým dnům ho umístit do stinného ale suchého koutu zahrady.





Plnění včelami.

Než začneme plnit oplodňáček včelami, musíme  mít samozřejmě při nejmenším matečníky. ale začneme z jiného konce, oplodňáček je z plastu a ať chceme nebo je to plast - smrdí. proto můžeme eliminovat vše voněním bylinkami. Použijme mateřídoušku ,meduňku, případně šalvěj, a jiné příjemné bylinky. O tom si mžeme později povědět více - použiti bylinek v chovu včel.  Ted jenom krátce, bylinky rozmělníme v ruce a vytřeme s nimi stěny oplodňáčku a můžeme je tam i chvilku nechat. Mateřídouška a meduňka způsoby rychle zklidnění včel a jejich lepší pohodu.

Nyní musíme uzavřít česínka oplodňáček - očka na dírky. Tzv. větraní. 

Ve včelstvech odeberme rámky s otevřeným plodem a bez matky, to zvlášť z kontrolujte, a včely z nich sklepeme do oplodňáčku, cca 1až 2 rámky včel na jeden oplodňáček.(je to z důvodu aby tam bylo co nejvíce kojiček - mladých včel, které budou mít snahu stavět a velice vřele přijmou novou matičku a budou jí opatrovat). Vložíme matečník a uzavřeme, vložením velice povedeno držáku tří rámečku o výšce 12cm a délce poloviční délky Adamcovy míry. Poslední co zbývá je nakrmit, krmíme roztokem mírně hustším než je jedna ku jedné, Což je poměr 1kg cukru na 0,7litru vody. Neplníme cele krmítko ale max. polovic  a častěji doplňujme než včely se ho naučí využívat.¨

Uzavření jeden oplodňáček.


Zbylé včelky na krmítku po odebrání plástečků



Otevření oplodňáčku.

Oplodňáčky otvíráme třetího dne - tedy vězníme dvě noci. potom ho otevřeme na menší velikost otvoru(na poloviční velikost očka) a teprve když včeličky dobře straží česno můžeme otevřít na plnou velikost otvoru očka.



Uzavřené a otevřené očko - česínko.


Stavba a oplození matek.

Určujícím znakem, že je vše ok je, výstavba plodiště včelami a že nosí včeličky pyl. to je možné pozorovat i pouhým pohledem na česinku. k tomu doporučuji si přečíst knihu od mého jmenovce: 

Heinrich Storch - Na česně, jde o levnou knihu s velice zdařilým popisem, jak poznat zda včelstva jsou v pořádku nebo se něco děje za pomoci pozorováni česna a podložky včelstva.

Kontrola včelstvíček - matiček.

Včelstvička kontrolujeme přes strúpek  a poslechem  a také podle toho jak odebírají roztok. Neotvírejme zbytečně oplodňáček, Teprve den po vylíhnutí matky zkontrolujeme , že matečník opustila matička.

další kontrolu provedeme teprve asi za 10 až 12 dní. Zda včely staví a jsou vidět vajíčka , matičku nehledejme teprve cca 20-25 den kdy matka díky plodovaní již se tak rychle nepohybuje po rámcích a většinou je již přítomen uzavřený plod. Nezapomínejte stále doplňovat zásoby - cukerným roztokem, Kdo však má raději květovým medem. 

Osazenstvo oplodňáčku s již kladoucí matičkou.





Hygiena.

Vše lze umýt, případně použit přípravky jako Bee-safe. 




Děkuji panu Pokornému za zapůjčení jeho sdruženého oplodňáčku a možnosti si ho odzkoušet.

Příště možnosti zužitkovaní matek a možnosti zimování záložních matek.

Podpořte Nás a náš web.



Žádné komentáře:

Okomentovat