sobota 10. července 2021

Sdruženy oplodňáček Pokorný - Konstrukce a porovnání.

Vracím se podruhé na dotaz Honzy Vebera k Sdruženému oplodňáčku, a popíšeme si pár jeho vychytávek, a kratičké srovnaní s jinými materiály.


Pohled na část sdruženého oplodňáčku - jedna sekce pro jednu matku.




Sdružený oplodňáček od fa Pokorný Dačicích, je vyrobený z plastu a je složený z mnoha dílu.

Oplodňáčky a chovné sady - Včelařské potřeby Pokorný Dačice (pokornydacice.cz)

Uzávěr očka - česna

Jako celý úl je i uzávěr vyroben z plastu, je prodáván i samostatně, takže je možné využit i u svých doma vyrobených úlů. Jednou podmínkou je otvor do, kterého se vkládá, by měl být o průměru 25 mm.  Uzávěr je opatřený letáčkem pro snadnější přistávání včel. Kruhový uzávěr se otáčí kolem své osy a umožnuje ho otevřít na pouhou ventilaci, nebo pro výlet jen dělnic a také standardní velikost 25 mm.



Na trubičce je vidět zobáček na zaklesnutí do stěny nástavku.


Střecha.

Lze si koupit dva různé typy střechy, červenou připomínající sedlovou střechu a druhou silnější s odparníkem. Obě mají odvětrávaní vlhkostí a u červené lze toto odvětráni přivírat podle potřeby.





Nástavek

Každý nástavek je standardně opatřený otočným kroutítkem, který snadno oddělí nástavky od sebe, a v případě oplodňáčku oddělí střechu.









Složené rámky

Rámky lze složit do úplného rámků ze dvou častí na velikost 39x12, neboť vyrábí na tuto velikost rámků i nástavky., složení rámků je zabezpečeno malým plastovým téčkem.

Velice dobrou vychytávkou je uchycení rámečku na vrchní strůpek, jednoduše se rámky zasunou do úchytu a  dobře drží při jejich manipulaci.

Zaháknutí rámečku do sebe.  A z nich vytvoření rámků 39x24.



Zaháknutí rámečků do strůpku.





Ostatní

Zbývá už jenom krmítka, která jsou rozdělena vždy na dvě časti a proto prostřední oplodňáčky mají vždy k dispozici dvě krmítka oproti krajním jen s jedním.

Tim jsem asi vyčerpal vychytávky a stručně se vrhneme na porovnaní  materiálu ze, kterých se oplodňáčky vyrábějí.


V horní časti rámků je místo pro vložení originálního drážku matečníku.



Plast

Oplodňáček od Fa pokorný je z plastu a je ho potřeba chránit před poledním sluncem, a to zvlášť vezmeme-li osazenstvo při počátku chovu. Standardně ho máme ve stínu Broskve a Bezu, to včelkám vyhovuje. Plast umožnuje plnou dezinfekci omytím popřípadě vydezinfikováním přípravkem Bee-Safe.

Díky možnosti složení rámků oplodňáčku na velikost 39 cm je možné osazenstvo vložit do polo nástavku nebo použít již vystavěné a zakladené rámky ze včelstva.

Dřevo

Patří mezi ekologické a trvale udržitelné materiály, a proto je velice vhodný pro výrobu. V rovnáním s plastovým je jeho nižší kvalita izolace a potřeba jej natřít a udržovat. Také v případě dřeva se využívá například Durafolie na strůpek, což také snižuje jeho ekologii.

Použijeme-li vhodnou konstrukci nahradí dřevo plast velice spolehlivě, ale zůstává nesrovnatelná výhoda uceleného systému od Pokorného, a ne každý je natolik zručný, aby si ho mohl vyrobit.

Styrodur a izolace

To je nejhorší možné řešeni z pohledu našeho životního řešení. ALE......

Ze styroduru si může snad skoro každý za pomocí pilky nebo odporového drátu vyrobit oplodňáček sám a pokud použije min. tloušťku 30 mm, bude se jednat o nejlepší oplodňáček pro včely. Styrodur například základní c 3600 nebo XPS prime jsou kvalitní desky, které dlouho vydrží pokud nedojde k přeplnění oplodňáčku a včelky ho začnou vykusovat. Ale pozor na ptactvo, ptáci se v posledních letech do nich pouštějí čím dal víc.  A proto je potřebné ho nějak obalit, což už zvyšuje pracnost.

Sytrodur - popřípadě izolační desky jsou ale pro včely velice důležité a nahrazují počty včelstev v úlku a eliminují tepelné výkyvy a tím zvyšuji tepelnou pohodu. Nezapomeňme hlavně, ale na nedůležitější věc u uteplených úlů, a to na vodu, aby jí měli včely dostatek neboť bez ní dochází až k přerušení plodování.

Důležitý aspekt jakéhokoliv oplodňáčku tedy je teplo a voda, ale nadmíra vlhkosti povede k nemocem a k znehodnoceni a pylu zásob.

Pokud by někdo měl další otázky, nebo by věděl, co jsem opomenul, budu rád za komentáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat